A Long Post of MMM + Perang Dectar

by - 6:07:00 AM




Assalamualaikum and hello (* ^ ω ^)


So I'm back from MMM (Minggu Mesra Mahasiswa aka orientation week / Freshers' week / or whatever you guys call it) to celebrate Hari Raya Qurban here, at home, for how long, 4 days? But it doesn't matter for how many days though, I am considered lucky that I can return home while there's some of us that can't make it home, and also some of us who aren't registered yet and busy preparing for registration in a few days. All I can do is just wishing them luck and all the best! (whoop whoop)


So how's our orientation week? Well, it was really, really, THE BEST, orientation week that I've ever witnessed. It was really HAPPENING, it was waaayy better than any ordinary orientation week I attended, it's just... WOW. Just WOW, haha. Words can't explain it. Orientasi kali ni memang betul-betul beyond my expectation, macam, tak pernah terpikir pun yang selama seminggu orientasi ni dapat bagi first impression yang impactful lah dekat saya.


Semua aktiviti waktu minggu orientasi, hmm, macam biasalah ada taklimat segala apa kan. Tapi taklimat tak lah frequent sangat macam dekat matrik dulu, actually minggu-minggu first ni minggu kita berkenal-kenalan sesama rakan sekolej, oh lupa nak mention I'm from Kolej Pendeta Za'ba! The most powerful college of all sebab bilangan penghuni yang paling ramai, haha. And sepanjang minggu ni jugak kami belajar cheers-cheers untuk Perang Dectar nanti. Even in our first day! Nampak tak semangat PC-PC kami, hahah!


Serious, kami ingat kolej tu sekadar tempat kami tidur makan tidur makan tidur makan and repeat je, rupa-rupanya kolej tu seolah-olah satu komuniti. Ala-ala houses di Hogwarts gituw hihi. And the most interesting thing is, KPZ / Zabarian ni seolah-olah melambangkan rumah Gryffindor? Even muffler kami pun merah membara semangat waja bak lagu Keranamu Malaysia.



(roommate punya, dia rajin gantung muffler ni haha)


PC-PC dari kolej kami pun alhamdulillah semua baik-baik belaka. The most caring facis yang saya pernah jumpa. Yang betul-betul took care of us macam adik-beradik sendiri, but I can't imagine betapa sabarnya mereka nak menghadap ragam kami yang ramai-ramai ni masyaallah. Saya pun tak tentu boleh sampai ke tahap mereka hahaha. But it's no wonder lah as they are seniors, and they faced a lot more things than us newbies ni huhu. Bonding antara mereka dengan kami memang no joke, really, really, like a family. Maybe itu cara diorang so we feel more welcomed?


- Sorrylah kalau entry ni agak bosan. I'm typing this while I'm sleepy huahuahua. (yawn) -


Why you should enjoy the orientation week?


Sebab waktu-waktu macam ni lah nak kenal orang-orang baru, di luar our circles of friends. Waktu ni lah nak expand your network, waktu macam ni lah nak tambah kenalan. Sebab saya tak ramai kawan, and saya pun agak clingy dekat kawan-kawan rapat, so waktu macam ni lah kita belajar move on tu secara perlahan-lahan. Kan hari kedua dan ketiga ada aktiviti domain kan? Waktu tu lah kita belajar adapt diri dengan orang lain, serious, pengalaman ni memang agak precious especially untuk orang yang introverted macam saya. My first domain ialah aktiviti kesukarelawan, so memang kitorang buat kerja amal sama-sama lah (cat tiang parking kereta bawah PTSL, cat line kuning atas jalan tar and so on) waktu tu lah boleh interact dengan orang-orang yang kita tak familiar sebab kita ada matlamat yang sama.


Waktu third day pulak, instead of joining domain sukan, saya terlibat pulak dengan aktiviti kebudayaan (kami kena buat performance untuk majlis makan malam hari tu) so untuk satu hari tu kami dikecualikan daripada aktiviti-aktiviti domain supaya kami boleh prepare untuk performance malam tu. Waktu tu jumpa orang baru lagi, dapat tambah kenalan lagi. Saya tergolong dalam kumpulan yang kena perform contemporary dance (serious contemporary dance kami sangat gempak, powerful and energetic sebab ada tarian sabah + cina + kpop + bollywood whoot) and kenalan kali ni siap boleh save nombor sesama sendiri lagi haha.


The next day, aktiviti dekat fakulti, ada program LDK pulak. So, tambah kenalan lagi, haha.


Last day, all of us, semuanya, no exception, berkampung di DECTAR hahahah. Ada Majlis Ikrar Pelajar and so on. Pagi sampai ke malam, destinasi kami cuma DECTAR dan Masjid UKM. Haha. Malam tu, persembahan kebudayaan. Persembahan kebudayaan kali ni lebih grand daripada malam sebelumnya sebab yelah, they took 3 days to prepare (instead of us 1 day). Dah jenuh bersorak, berkarok, sekarang tiba ke acara kemuncak gilang-gemilang. PERANG DECTAR. Bukan perang bersenjata baling bom meriam buluh bunga api mercun semua ya, ni perang sorakan. (walaupun tahap bising dia memang macam baling bom meriam buluh bunga api mercun semua) The last man stand wins. Waktu ni lah kita nak tunjukkan cheers yang kita dah practice worth of 4 days. Seriously, this is the most memorable event lah untuk semua. Only in UKM. (wink)


Malam paling bising, paling havoc, sampai suara sendiri pun tak boleh nak dengar. Tak caya? Here's the proof. Get your ears ready to be blown.




this video was taken from my friend's status btw. hihihih mekaceh.



After enough (over)thinking, saya rasa saya mungkin tak dapat survive orientation week di sana kalau tak ada kawan baik saya, si unta (aka Camel) haha. Sebab saya sedar yang social skill saya banyak lagi yang kurang, entahlah, tiba-tiba boleh termuhasabah diri pulak huhuk. We still stick around together, yelah dah baru-baru masuk dan tak kenal siapa-siapa lagi kan. Saya harap sangat sangat sangat once saya dah familiar di sini, saya boleh improve perangai saya yang selalu clingy dekat orang lain ni. Hidup dekat U dah tak boleh jadi camtu dah (en en en?) azam saya nak jadi independent and kalau boleh taknak lah jadi clingy sebab macam menyusahkan orang lain pulak. Lagi-lagi si unta tu hahahah kesian kat dia.


Okay. That's all for this long post. Wassalam.



best wishes, 

You May Also Like

0 comments